Jeszcze na zachętę do poszukania lepszego pieczywa: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,chleb-razowy-a-chleb-razowy-na-zakwasie-roznice.html Chleb na zakwasie to zupełnie inny produkt, niż zwykły razowy nie mówiąc o białym pieczywie... Drożdże piekarnicze, o których wcześniej wspomniałam (Saccharomyces cerevisiae) - [...]
Nie. Chleb na zakwasie neutralizuje kwas fitynowy zawarty w mace żytniej. Uważa się ze kwas fitynowy "kradnie" magnez czy wapń poprzez nieodwracalne wiązanie - ale podaruj sobie takie newsy. Każdy chleb domowy będzie dobry jak w makro sie mieści.
[...] strączkowe (bez soi), podroby, ryby. Tłuszcze: orzechy, oliwa z oliwek, olej kokosowy. Węglowodany: gruboziarniste kasze, ryż brązowy, rzadziej makaron razowy czy chleb na zakwasie (własnej roboty). Dużo wody, herbaty ziołowe, zielona. Sporo warzyw, owoce raz dziennie 1 porcja. Na koniec mam 2 pytania: 1) Czy macie jeszcze jakieś rady [...]
[...] barkach :-)) Fajny mocny trening. MISKA przekroczona o jakieś 300 kcal w przewadze węglowodany, bo na śniadanie zamiast omleta zjadłam owsiankę, a wieczorem kupiłam pyszny chleb na zakwasie, taki prawdziwy i zjadłam do jajecznicy, ale olśniło mnie później, że owszem miejsce na białko i tłuszcz to ja miałam w misce, ale na węgle niekoniecznie [...]
[...] robia najpyszniejsze pesto pod sloncem. Mam pytanie. Niedlugo u mnie na silowni wprowadzaja treningi TRX na tych linach. Co o tym sadzicie. Nie jako staly trening ale tak czasem dla odmiany. Wyglada bynajmniej ciekawie. Mezowi posmakoal moj chleb na zakwasie. Jutro znowu czeka mnie pieczenie;) Zmieniony przez - Chivas w dniu 2013-06-15 22:52:37
[...] siebie. I nie mam pojęcia jak ja to zrobię. Pracę w końcu znalazłam, w cukierni na moje nieszczęście, więc oczywiście podżeram słodycze w ciągu dnia, a po pracy wpyerdalam chleb na zakwasie i liściu kapusty. Praca zmianowa, po 8 godzin, więc jest tak, że albo rano nie mam miejsca na ćwiczenia, bo wspołlokatorki są, a po południu nie mam siły i [...]
[...] dla mnie:-D tylko się pływać nie dało normalnie, bo za ciepła woda... Miska nieliczona, restauracyjna. Dopiero kolacja w domu. Zaskoczyłam się, bo na śniadaniu był cudny chleb na zakwasie. Generalnie wybory raczej dobre, bo żołądkowo nic nie odczuwałam. Dzień 182 Pomiary /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/3ec2eb5ba46b478ab5c42cf86b399764.JPG Waga [...]
Chanula :) ja pieke sobie chleb, tylko ciekawa jestem procedur pieczenia w maszynie. Hej, jestem nowa. Chleb na zakwasie pieke z 4-5 lat, ale nigdy w maszynie ;-) IMHO, wazne jest dla ciasta chlebowego zeby trafilo do goracego piekarnika, bo wtedy dostaje kopa w gore :-) Moje chleby pieke w piekarniku w temp 230C - 10-15 min, a pozniej skrecam [...]
[...] to przechowuję w lodówce w tym samym zamkniętym słoiku. Jeśli używam, używam zaledwie 80-90% i zostawiam resztę w zamkniętym słoiku w lodówce. Gdy potrzebuję kwas na kolejny chleb wszypuję ok 200-250g mąki i wlewam tyle samo ciepłej wody do tego słoika z resztą poprzedniego zakwasu. Mieszam i w ciepłe miejsce na 24h. I tak w kółko. Obecny słoik [...]
[...] lampki czerwonego wina pozostałe potrawy - omlety z płatkami owsianymi i owocami, orzechami zrazy wołowe z serem pleśniowym/żółtym, pulpety z piersi z indyka z pieczarkami, chlebek na zakwasie z domową wędzoną wędliną, ziemniaczki, jajka zero słodyczy, zero ciast :-) treningów nie było poza podciąganiem na drążku :-) SOBOTA 28.12.2013 Trening - [...]
chleb dunski to ja chyba wiem, ten z Coopa? syf. lepiej zamiast kupowac pieczywo tutaj, upiecz własny chleb na zakwasie, kupujesz sammalt grov rugmel i robisz najpierw zakwas: 100g mąki na 100ml wody. Odstawiasz na 12 godzin. Powtarzasz to 3 razy, czyli w sumie masz po 3 dobach 300g mąki i 300ml wody, razem ok. 600g zakwasu. Odkładasz łyżkę [...]
o chleb się nie martw :) ja też jestem z tych nieciastowych i mających 2 lewe ręce w kuchni a chleb na zakwasie pieke już od 3 miesięcy i wychodzi :) powodzenia :-)
[...] informacja dnia dzisiejszego - UPIEKŁAM WŁASNY CHLEB NA ZAKWASIE I TYM RAZEM UDAŁ SIĘ W 100% Reszta zakwasu czeka w lodówce, także teraz częściej zagości u mnie chleb własnej roboty. Jest pyszny%-). Edit Zjedzenie dodatkowej porcji chleba to nie był zbyt dobry pomysł. Mam wyrzuty sumienia i boli mnie brzuch. Chyba nie nadaję się na [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Nie chcę Cię martwić, ale jeśli w składzie są i drożdże i zakwas, to najprawdopodobniej zakwas dodano w małej ilości dla smaku i polepszenia struktury pieczywa, ale chleb rósł na drożdżach, czyli szybciej, niż na zakwasie. Piekarzom się spieszy, a prawdziwy chleb na zakwasie rośnie długo, stąd idą na skróty i robią różne sztuczki. Nie jest to [...]
[...] patelnie. 4. kopia nr. 2 5. "Zupa" pomidorowa - przecier i koncentrat pomidorowy, oliwa, pierś z kurczaka, marchew, przyprawa do Chili con carne. Dziś bez twarogu. Jaja, chleb na zakwasie, mąka ryżowa, ryż, kurczak, odżywka, warzywa. Późnym popołudniem trening. Wieczorem dłuższy spacer lub termy i spacer :) [...]
Dziekuje za szybka odp. Produkty bezglutenowe w smieciach:( kupilam w zasadzie bez zadnej wiekszej przyczyny. Nie przestawiam sie w zadnym wypadku na jakas diete bezglutenowa. Chleb na zakwasie juz rosnie w blaszcze a przewaznie i tak pieklam swoj ale na drozdzach. Juz tlumacze te glute. Nie moglam znalesc w atlasie dokladnego odpowiednika. To [...]
[...] odpadają - nawet skiełkowane i wymoczone nie są tolerowane przez mój układ pokarmowy. Czyli z węgli na pewno odpadają: - strączki, - makarony (tych po prostu nie lubię), - chleb na zakwasie (mam okrutną zgagę, wasa żytnie mogę jeść). Mogę w dowolnych ilościach: - owoce każde (wyjątek banany, błe) - owsiankę?? - ryż brązowy, biały (w sushi [...]
[...] duże ilości? Ryż brązowy (chyba) spowodował problemy z pójściem do kibla - zrobię dodatkową przymiarkę, ale najprawdopodobniej jest winowajcą. Strąki mi nie służą, chleb na zakwasie powoduje zgagę. Ewentualnie - owoce? ziemniaki? 2. rozkład - jeśli miałabym mieć te 130 ww jak z białkiem i tłuszczami? 3. Mam od razu walić 130 ww czy [...]
[...] warto wypróbować dietę. Tym bardziej, że dieta wyklucza to do czego zawsze musiałam się zmuszać lub co powodowało różnego rodzaju problemy gastryczne czyli, w szczególności chleb na zakwasie (zgaga), ryż, makaron (j.w + zaparcia), strąki (wzdęcia). Tyle tylko, że takie żarcie oznacza z całą pewnością LC, a to Marta swego czasu odradzała. Co do [...]